ZŠ a MŠ Miličín
ZŠ a MŠ Miličín

Den s kořením a potravinami

V úterý 9. 1. jsme se společně s nelyžaři a 5. ročníkem vrhli na poznávání koření, zásad skladování potravin a jejich zpracování.

 Den s kořením a potravinami

Celý den jsme započali nejprve fakty týkajících se plýtváním potravinami. Sami žáci byli velmi překvapené číslem 1/3 všech vypěstovaných a vyrobených potravin, které se cestou do domácností u výrobců, prodejců či přímo v domácnostech vyhodí. Představili jsme si, co pro to můžeme udělat a také jak správně skladovat, uchovávat a zvyšovat trvanlivost potravin. Nové byly pro žáky i pojmy minimální trvanlivost a spotřebujte do, které mají na svědomí velké procento vyhozeného. Poté jsme si zkusili spočítat uhlíkovou stopu na webu: https://www.hra-o-zemi.cz/ , kde Vám aplikace nastíní, kolik by bylo potřeba planet, kdyby každý člověk na světě žil jako vy. Největší položkou je často právě jídlo a plýtvání s ním. Vyplnění zabere 10 minut a výsledek bývá k zamyšlení.

Poté jsme se již přesunuli do historie kulinářství, zajímavostí napříč světem a dějin zpracování, uchovávání a kořenění potravin. Po teorii si děti sami vyzkoušeli své znalosti v poznávání 35 druhů koření a pochutin zlepšujících chuť. Zde se k nám přidal i 5. ročník s paní učitelkou Janou Plačkovou. Moc děkuji za skvělou spolupráci s ostatními kolegy i žáky, takže program šel dle plánu a časového harmonogramu. Vrcholem všeho bylo vaření buřt guláše a praktické ozkoušení nově získaných znalostí z kuchyně. To si vzala pod patronát paní učitelka Blanka Kocourková a společnými silami jsme si s žáky uvařili. Předpisově jsme po sobě uklidili a také roztřídili odpad, jak jsme se naučili. Potravinové obaly do barevných kontejnerů, bioodpad na školní zahradu a slupky od brambor slepicím pí. učitelky Karolíny Týleové.

Za kolektiv ZŠ Miličín Bc. Jan Houdek

Datum vložení: 10. 1. 2024 11:06
Datum poslední aktualizace: 10. 1. 2024 11:07
Autor: Bc. Jan Houdek